Beleggen wordt steeds populairder, steeds meer mensen kiezen er voor om zo te sparen voor later. Beleggen wordt gedaan voor de langere termijn in de hoop winstgevend te zijn. Maar winstgevend worden gebeurd niet vanzelf, hier moeten belangrijke beslissingen voor worden gemaakt. Het is dus handen om het één en ander te weten over beleggen. Wij helpen u graag op weg!
Door te beleggen investeert u uw geld in de hoop dat het op langere termijn meer waard wordt. Beleggen kan op heel veel verschillende manieren. U kunt er voor kiezen om te beleggen in obligaties, aandelen of beleggingsfondsen. Maar wist u dat u ook kunt beleggen in onroerend goed, schilderijen, metalen (bijvoorbeeld goud) of in klassieke auto’s. Buiten de genoemde voorbeelden zijn er nog heel veel andere zaken waar u in kunt beleggen.
Bij het kopen van een obligatie, leent u in principe voor een bepaalde tijd uw geld uit aan een bedrijf of overheid. Uw beloning hiervoor is een rente die u krijgt van het bedrijf of de overheid. Het is dus eigenlijk een lening die bedrijven of overheden uitgeven. Het kopen van obligaties neemt risico’s met zich mee, zo kan zo zijn dat het bedrijf of de overheid niet kan voldoen aan de afgesproken rente. In het ergste geval kan het zo zijn dat de lening überhaupt niet terugbetaald kan worden. Een derde risico is dat de prijs van de obligatie lager wordt, hierdoor kunt u de obligatie alleen met verlies verkopen.
U kunt er ook voor kiezen om te investeren in aandelen. Eenvoudig gezegd, wanneer u een aandeel koopt wordt u voor dat specifieke deel van het vermogen eigenaar van die onderneming. U kunt uzelf dan ‘aandeelhouder’ noemen. Wanneer het goed gaat met een bedrijf stijgen de aandelen en wanneer het minder gaat dalen dezen.
Het is ook mogelijk om te beleggen in beleggingsfondsen. Er zijn heel veel verschillende beleggingsfondsen. Het geld van verschillende beleggers wordt hier samengevoegd en door een fondsmanager beheerd en belegd. Deze fondsmanager kan beleggen in diverse aandelen, maar ook in vastgoed of in een obligatie. Het beleggen in een fonds brengt vaak minder risico’s met zich mee doordat er verspreid wordt over diverse organisaties en branches.
Door te beleggen kunt u voor uzelf een vermogen opbouwen voor de lange termijn. Extra vermogen opbouwen voor een studie, een huis of uw pensioen. Door op tijd te beginnen met beleggen kunt u hier een extra bedrag voor opbouwen. Het gewenste resultaat bij beleggen is rendement halen uit uw beleggingen. Maar zoals we hierboven toegelicht hebben brengt beleggen risico’s met zich mee, zo kan het een lange tijd heel goed gaan en kan dit ineens drastisch omslaan. Wanneer u gaat beleggen is het belangrijk om eerst uw doel te bepalen, wat wilt u uiteindelijk bereiken.
Ga voor uzelf na hoe lang u het geld kunt missen, u moet het geld ongeveer 3-5 jaar kunnen missen. Vervolgens is het belangrijk om voor uzelf te bedenken hoeveel risico u wilt lopen. Wilt u echt beleggen om financiële doelen te bereiken of kiest u er voor om te beleggen omdat de rentes laag zijn? Ten slotte is het belangrijk om na te gaan waarin en waar u wilt beleggen. Het is belangrijk om goed te informeren bij de partij waar u uw beleggingsrekening opent, zo komt u niet voor verrassingen te staan.
Wanneer u heeft besloten om te gaan beleggen staat u voor de keuze om dit zelf te gaan doen of om het te laten doen. Beleggen kan eenvoudig zelf gedaan worden via online brokers of platforms van banken. Wanneer u de keuze maakt om zelf te gaan beleggen bespaart u kosten. Maar houd er dus rekening mee dat er veel dingen zijn waar u op dient te letten. Ook is er de mogelijkheid om het beleggen aan iemand anders over te laten, een vermogensbeheerder. Hierdoor bespaar u uzelf tijd en moeite. Houd er wel rekening mee dat dit vaak prijzig is.
We hopen dat het nu een stukje duidelijker is wat beleggen is en hoe het werkt. Wanneer u op tijd begint met beleggen en hier ook daadwerkelijk moeite voor doet kunt u hier een mooi vermogen mee opbouwen. Houd het er wel rekening mee dat het risico’s met zich mee brengt. Zo zijn de resultaten van het verleden geen voorspellingen voor de toekomst.