Wanneer u banksparen hoort denkt u mogelijk aan simpelweg sparen bij de bank. Echter is een bankspaarrekening in werkelijkheid iets anders. Middels een bankspaarrekening spaart u namelijk voor uw pensioen wanneer er een pensioengat is ontstaan. In feite zet u dus geld vast tot latere leeftijd met aantrekkelijke fiscale voorwaarden. Het is echter slim om uzelf goed in te lezen over deze voorwaarden alvorens u een bankspaarrekening afsluit. Zo weet u zeker dat u er later profijt van heeft.
Een pensioengat ontstaat doorgaans doordat u minder pensioen opbouwt dan zou moeten. Vaak gebeurt dit omdat er zaken veranderen in uw persoonlijke- of zakelijke leven. Denk bijvoorbeeld aan:
– (Tijdelijk) werk in het buitenland
– Veel wisselende werkgevers
– Werk als zzp’er
– Een echtscheiding, waarbij je ex recht heeft op de helft van je pensioen
– Minder dan 40 werkjaren
De vraag die u uzelf moet stellen is in principe of u genoeg gespaard heeft om op uw AOW leeftijd rond te komen. Vaak kunt u dan stellen dat u met 70% van uw laatst verdiende salaris beschikt over een goed pensioenbedrag.
Twijfelt u of u een pensioengat heeft? Laat dit dan nakijken door een onafhankelijk adviseur óf gebruik een van de vele online tools om een indicatie te berekenen. Zo weet u precies wat u mag verwachten en of een extra spaarpotje raadzaam is.
Om een bankspaarrekening te starten moet u aan kunnen tonen dat u beschikt over een pensioengat. Dit kan door het berekenen van de jaarruimte of reserveringsruimte online of middels een onafhankelijk adviseur. Om dit pensioengat te dichten kunt u middels banksparen sparen met enkele fiscale voordelen. U mag namelijk het geld dat u jaarlijks inlegt op uw bankspaarrekening aftrekken van uw belastbaar inkomen.
Dit houdt in dat u het ingelegde bedrag fiscaal mag aftrekken als uitgave voor inkomensvoorzieningen in box 1 én het gehele saldo van de rekening niet mee wordt gerekend voor het vermogen in box 3. Door deze regeling kan er genoten worden van een flink bedrag aan belastingvoordeel, afhankelijk van het totale vermogen natuurlijk.
Daarbij staat de rente op een bankspaarrekening vaak vast. Hierdoor bouwt u op een veilige en zekere manier vermogen op zonder het risico om geld te verliezen (zoals bij beleggen). Door deze jaarlijkse opbouw van rente wordt het rendement ook telkens hoger omdat het totale bedrag hoger wordt.
Om voordelig te kunnen banksparen voor uw pensioen, en dus te genieten van enkele fiscale voordelen, worden er wel enkele regels gesteld aan banksparen. Het is verstandig om hier rekening mee te houden alvorens u een rekening afsluit.
Wanneer u een bankspaarrekening afsluit moet dit zijn bij een door de belastingdienst erkende instelling.
Check dit dus altijd goed wanneer u van plan bent een bankspaarrekening af te sluiten. Bekende banken als de Rabobank, SNS, ABN-Amro, Regiobank en Nationale Nederlanden behoren tot deze erkende instellingen.
De bankspaarrekening mag alleen afgesloten worden om een pensioentekort aan te vullen. Bereken dit zorgvuldig middels de jaarruimte of reserveringsruimte.
Een bankspaarrekening is enkel bedoeld om pensioentekorten aan te vullen na bv. een echtscheiding of bij een baan als zzp’er. Heeft u meer dan 40 jaar pensioen opgebouwd en beschikt u hierdoor niet over een pensioengat? Dan is een bankspaarrekening niet rendabel omdat u niet voldoende jaarruimte heeft om uw inleg fiscaal af te trekken.
De bankspaarrekening moet op naam staan van degene die het pensioengeld later wenst te ontvangen.
Het geld kan enkel ontvangen worden door degene op wiens naam de bankspaarrekening staat. Dit omdat het pensioengat en de fiscale voordelen naar die persoon toe gaan. Het is dus niet mogelijk om middels de bankspaarrekening geld opzij te leggen voor een ander.
De bankspaarrekening kan niet aan een ander gegeven worden, verpand worden of vervreemd worden van eigendom.
Zoals benoemd is het niet mogelijk om het geld over te zetten naar een ander.
U kunt een bankspaarrekening nooit zomaar beëindigen, deze loopt door tot de pensioenleeftijd. Er kan dus ook nooit vroegtijdig geld vanaf worden gehaald.
Wanneer u de keuze maakt voor een bankspaarrekening moet u goed bedenken of u het geld echt niet meer nodig heeft. Een bankspaarrekening kunt u namelijk niet eerder dan de pensioenleeftijd stopzetten. Uw geld staat dus echt vast. Daarbij wordt het geld, op het moment dat de pensioenleeftijd is bereikt, maandelijks uitgekeerd over een periode van 20 jaar. Ook dan kunt u dus niet al uw geld aan, dit wordt gereguleerd middels een uitkering.
Wilt u de rekening toch vroegtijdig stoppen, of het geld gebruiken voor een ander doel? Houd dan rekening met 20% revisierente en inkomstenbelasting met terugwerkende kracht.
Bij het vroegtijdig stoppen van uw bankspaarrekening betaalt u 20% revisierente. Dit is mits het totale bedrag hoger is dan 4000 euro. Ligt het bedrag hier onder? Dan betaalt u geen revisierente. Wat u wel altijd moet betalen is de gemiste inkomstenbelasting. De belastingdienst heft deze met terugwerkende kracht over het totaal opgenomen bedrag.