Bent u niet tevreden met het rentepercentage op uw huidige spaarrekening? Dan is deposito sparen wellicht interessant voor u. Bij deposito sparen zet u uw spaargeld namelijk vast voor een bepaalde periode. Hiervoor terug krijgt u een vast rentepercentage bovenop uw spaarbedrag. Dit percentage ligt vaak aanzienlijk hoger dan op een normale spaarrekening. Dit maakt deposito sparen een erg rendabele spaarkeuze.
Als u gaat sparen met een deposito kiest u ervoor om een bepaald bedrag vast op de bank te zetten voor een vooraf bepaalde periode. Dit kan verschillen tussen enkele maanden tot wel 20 jaar. Hoe langer u uw geld vastzet hoe hoger het rentepercentage zal worden, al is dit ook afhankelijk van de gekozen bank. Omdat u samen met de bank al deze gegevens vooraf bepaald bent u verzekerd van uw rendement uit het deposito. Daar tegenover staat echter wel dat u uw geld niet zomaar tussentijds op kunt nemen. Over de mogelijkheden hiervan volgt later meer informatie.
Over het algemeen wordt er een minimumbedrag gevraagd van 250 euro tot 2500 euro. Hier mag u natuurlijk altijd overheen gaan wanneer u liever een groter bedrag aan de kant zet. Lagere bedragen zijn vaak niet mogelijk. Er zijn enkele banken met grotere opnamebedragen. Zo vraagt de Rabobank een minimale inleg van 10.000 euro en wil de Yapi Kredi bank 5.000 euro voor het openen van een deposito.
Vergelijkbaar met een deposito is het Doelsparen dat Aegon, Anadolubank en Rabobank aanbieden. Dit is vrijwel hetzelfde concept maar dan zonder minimuminleg. Rentepercentages zijn hiervoor doorgaans iets lager.
Veelal wordt rente uitgekeerd op de tegenrekening, echter schrijven sommige banken ook bij op het deposito. Dit is vaak beter aangezien dit bedrag zo telkens mee wordt genomen om de rente voor de volgende periode te berekenen. Zo heb je dus een stuk meer geld aan het eind van de rit. Het is dan ook belangrijk om deze keuze van te voren goed te overwegen. Achteraf wisselen van rente uitkering is vaak niet mogelijk.
Enkele banken die uitkeren op de depositorekening zijn:
Enkele banken waarbij u kunt kiezen tussen eigen rekening of depositorekening zijn:
In grote lijnen kunt u er van uit gaan dat de rente een keer per jaar wordt uitgekeerd. Sommige banken bieden echter een uitkering per maand, aan het eind van de looptijd of ze geven u als spaarder eigen keuze. Er zijn echter uitzonderingen. Houd hier rekening mee wanneer u een specifieke voorkeur hebt.
Maandelijkse uitkering
Eind van de looptijd
Zelf kiezen
Wanneer u ervoor kiest om uw geld op en deposito te zetten kiest u er in feite voor dat geld niet meer in gebruik te nemen voor een bepaalde tijd. Maar soms is tussentijdse opname onvermijdelijk. Daarom hebben veel banken een regeling ingesteld over hoe ze omgaan met tussentijdse opname uit uw deposito. Veel banken maken bijvoorbeeld gebruik van een boetebedrag. Dit geeft u de mogelijkheid om het bedrag op te nemen tegen betaling. Er zijn echter ook veel banken met een uitzonderingsregel. Wanneer een dergelijke regel ter sprake is maken ze een uitzondering en kunt u uw geld zonder problemen opnemen. Deze uitzonderingen zijn:
Er is slechts een bank die u bij alle uitzonderingen uw geld op laat nemen. Dit is de Amsterdam Trade Bank. Echter rekenen ze wel een verlaagd rentetarief wanneer er geld uit het deposito wordt gehaald. Houdt hier dus rekening mee.
De meeste banken bieden deze regeling ook bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid. Andere uitzonderingen komen minder vaak voor bij de bank. Het is daarom verstandig om goed te informeren bij de bank van uw keuze voordat u uw geld daadwerkelijk vastzet. Zo kunt u kijken of de mogelijkheden aansluiten op uw situatie.
Banken als Allianz, ASR, BigBank, Ohra, Garantibank, Moneyou, Nationale-Nederlanden en de Rabobank bieden de minste uitzonderingen aan. Bij hen kunt u enkel bij overlijden geld uit het deposito halen of zelfs helemaal nooit. Ook een boetebedrag voldoet bij dergelijke banken vaak niet. Wanneer u dus kiest voor een van deze aanbieders voor uw spaardepositie moet u er erg zeker van zijn dat u uw geld niet meer nodig hebt.