Sparen voor uw klein of kleinkind? Met een spaarrekening voor kinderen is dit mogelijk. Zo kunt u geld opzij zetten dat uw (klein)kinderen later kunnen gebruiken voor hun toekomst zoals een studie of rijbewijs.
Kinderen groeien snel op. Voordat u het weet is het tijd voor een studie, rijbewijs of een eerste woning. Een spaarrekening voor kinderen is daarom een slimme zet. Help uw kind of kleinkind bij hun financiële opvoeding door het openen van een kinderspaarrekening. Help uw kind mee zelfstandig sparen en verstandig met geld om te gaan. Er zijn verschillende manieren van sparen voor uw (klein)kind. Hieronder leggen we ze haarfijn uit.
Het is al vanaf de geboorte mogelijk om een spaarrekening voor uw kind te openen. Vaak wordt er wel gevraagd om het rekeningnummer van één van de ouders en het burgerservicenummer (BSN) van het kind. Per kind kunt u vaak maximaal maar één rekening openen per bank.
Het is ook mogelijk om als grootouder(s) een spaarrekening voor uw kleinkind aan te vragen. In dit geval moet vaak één van de ouders (of wettelijke vertegenwoordiger) een betaalrekening bij de bank hebben.
Om te bepalen welke manier van sparen voor uw kind geschikt is voor u, is het ten eerste belangrijk om goed na te denken waarvoor u precies wilt sparen en hoeveel dit mag kosten. Spaart u alleen voor de studie, of wellicht de studie en een rijbewijs? Kijk hiervoor goed naar uw eigen inkomen en wat u bijvoorbeeld maandelijks kunt missen. Dit is belangrijk bij het vaststellen van een spaarbedrag.
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om flexibel te sparen. In dit geval zet u geld aan de kant wanneer het u uitkomt en hoeft u geen bedrag vast te stellen.
Er zijn verschillende manieren van sparen mogelijk voor uw kind. Veel kinderspaarrekeningen verschillen niet veel van elkaar, buiten wellicht het welkomstgeschenk en de iets hogere rente dan een gewone spaarrekening.
Wilt u graag een kinderspaarrekening met een hoge rente? Dan kunt u bij voldoende banken terecht. Let hierbij wel op: wanneer u kiest voor een hogere rente, dan wordt de flexibiliteit voor het tussentijds opnemen van geld verkleind. Bij sommige banken is het zelfs helemaal niet mogelijk geld op te nemen, en dient u of uw kind te wachten tot hij/zij 18 wordt.
In sommige gevallen is het wel mogelijk voor het 18e levensjaar geld op te nemen. Hier kunnen opnamekosten bij verrekend worden. Bekijk de regels en uitzonderingen bij iedere bank.
Is het niet de bedoeling dat u in de loop van de jaren aan het geld komt? Dan kan een depositoconstructie zich misschien lonen. Zet ieder jaar geld op een langlopende deposito spaarrekening. Zorg dat de rekeningen vrij komen rond het 18e levensjaar van uw (klein)kind. In de loop van tijd kan dit u meer geld opleveren dan een normale kinderspaarrekening.
Graag nog de controle houden over het spaargeld van uw (klein)kinderen? Dan kunt u dat doen met een schenking onder bewind. U stelt een bewindvoerder aan die zelfstandig geld kan opnemen van de rekening. De bewindvoering kan doorlopen tot het 23e levensjaar en bijvoorbeeld door uzelf beheerd worden. Ook hier zijn aparte spaarrekeningen bij de bank voor.
Met een kinderspaarrekening met een BEM-clausule is het geld van uw minderjarige kind beschermd. De afkorting BEM staat voor belegging, erfenis en andere gelden minderjarigen. Het geld wordt pas ter beschikking gesteld voor uw kind als de clausule vervalt. Dit kan zijn op 18 jarige leeftijd of een andere leeftijd wanneer dit in het testament is vastgelegd. Het is alleen mogelijk geld van de rekening op te nemen met toestemming van de kantonrechter in bijzondere gevallen zoals een dure medische behandeling voor het kind. Daarbuiten heeft zowel uw kind as u geen toegang tot het geld.
Wilt u een spaarrekening openen voor uw kind of kleinkind? Dan wilt u natuurlijk wel de voor u beste voorwaarden. Stort bijvoorbeeld in één keer een groot bedrag of stort maandelijks kleine beetje op de kinderspaarrekening. Op Tebnv.nl kunt u gemakkelijk kinderspaarrekening, hun rentes en voorwaarden met elkaar vergelijken. Filter het overzicht en sorteer op populariteit, gebruiksgemak, kosten of scores en ontdek de beste kinderspaarrekeningen volgens wens.
Meer informatie over verschillende spaarvormen? U leest er meer over op de onze website.